UNA RADIOGRAFIA DE BARCELONA (I)

Ángel Juez

Ave Cesar, morituri te salutant. Aquesta coneguda frase emprada primer pels condemnats a mort, i desprès pels soldats que anaven a una guerra incerta en temps dels romans, il·lustra d'una manera simbòlica la sotragada econòmica que es veu venir al nostre país ben aviat. Sobretot en el món de la hostaleria i al de la cultura, i que afectaran sense dubte a d'altres sectors. Diuen que el turisme suposa el 14% del PIB espanyol, però jo crec que és més, perquè hi ha una pila de feines col·laterals, com les de les gestories, els comunicadors, venedors de parament i utensilis, relacions públiques que també s'han quedat sense feina. Quin cambrer o quin empresari de la hostaleria canviarà de cotxe aquest any? Algú es comprarà una moto de 500 cc3?

Els venedors de gel estan desesperats, els repartidors de les distribuïdores han de fer jornades maratonianes perquè no hi ha feina per a tothom.

Mitja Barcelona està en traspàs, i la meitat de la meitat que queda, en rebaixes.

La nit de Barcelona fa pena, a les zones de cocteleries només és obert el Dry Martini, i tot buit, el Tandem i el Solange ha tornat al sistema antic, obre des de migdia fins a les 9 de la nit. La zona de Santaló, que ja estava prou malament, ara és un cementiri, ni el Gimlet és obert de nit. El Raval aguanta amb prou feines. Al Gòtic no hi ha més de 10 o 12 bars oberts a partir de les 12 de la nit, les terrasses de les places no està tan animades però resisteixen, algunes que no existien abans estan salvant el compte d'explotació. Al Born les grans cocteleries pateixen, només les que han aconseguit terrassa funcionen mínimament. Hi ha noves terrasses com la del Fossar de les Moreres, que no existien, i que han provocat que els bars que les han posades obtinguin l'èxit més gran de la seva història, perquè abans els hi costava un fotimer treballar. A la part baixa de l'Eixample, el Piñata està petat, és la excepció que confirma la regla, també hi ha color al barri de Sant Antoni, sobretot de tarda. El Poble Sec, tan bulliciós abans, amb prou feines resisteix de tarda i a les terrasses. El carrer Blai i la plaça del Sortidor segueixen tenint molt bon ambient.

En general els bars d'interior estan buits amb poques excepcions. La Barceloneta s'apaga amb el sol. I al Poble Nou de nit hi ha més pena que no pas glòria. La tarda la aguanten els veïns. El barri de Gràcia, autòcton per naturalesa, està millor però té nombrosos forats negres. Les festes de Gràcia no han aconseguit portar-hi gent ni a passejar. Les Corts i Sants resisteixen a bon ritme. Sarrià i Sant Gervasi funcionen però s'apaguen desprès de sopar. A Sant Andreu s'hi veu molta gent i al barri adjacent del Clot també. Sant Martí és més solitari. La Sagrada Família ha fet un tomb cap a pitjor, ni tan sols les terrasses de la Avinguda Gaudí s'omplen a diari, només una mica els caps de setmana. Horta, el Carmel, i el Guinardó resisteixen notablement bé, també gràcies als veïns. Nou barris té molta vida, i més contagis encara. A la Verneda hi ha vida fins i tot de nit, menció especial per a El Naranjito, l'únic còctel-bar que té gent per la tarda sense disposar de terrassa i necessita porter a les nits per complir les distancies que disposa la normativa actual. La Sagrera és un barri deprimit. El barri de Maragall segueix molt viu . A Zona Franca hi ha lloc emblemàtics com Granja Elena que segueixen funcionant bé, l'esperit de polígon fa que hi hagin naus convertides en bars que estan molt bé de preu i alhora són valorades. El que funciona millor és l'extraradi; Hospitalet, Santa Coloma, Badalona només han notat una caiguda en la hostaleria d'entre el 10 i el 15%. Més que assumible.

A l'Eixample les grans terrasses que han ampliat el seu aforament a les cantonades i al carrer són les que tenen més èxit, les que tenen el trànsit molt a prop els hi costa treballar.

La Rambla Catalunya funciona a mig gas, tot i la seva gran infraestructura. La palma se la emporta el Passeig de Sant Joan. Al carrer Enric Granados hi ha un tram que va bé i un que va malament.

Crec que la incidència és més negativa en el comerç que en la hostaleria.

La deflació cada dia és més present. Es ven molta cervesa.

A Ciutat Vella en general i al barri Gòtic en particular només funcionen els bars que han estat sempre atents a la clientela del país, tan pel que fa a catalans com a estrangers que viuen i treballen a la ciutat. Les terrasses funcionen, però de manera irregular, depenen molt de la ubicació.

Els restaurants bons i cars comencen a ressentir-se, el món de la cultura és a les últimes.

Continuarà...

Comentarios

Añadir un comentario nuevo:

Tu dirección de email permanecerá oculta y no se mostrará públicamente.

Otros artículos relacionados: