Hola nen, serà millor el 2021?

Ángel Juez

Un notable enginyer especialitzat en hosteleria em demana la meva opinió sobre el títol d'aquest post. Aquesta és la meva contesta:

 

Hola estimat,

Em demanes si l'any 21 serà millor. La meva percepció m'indica que l'entrada de l'any nou s'està fent molt llarga, les noves restriccions i l'alentiment de l'execució de la vacuna estiren llargament la incertesa que ens va acompanyar l'any passat. La vostra feina com a enginyers és molt ampla, anirem per parts; durant l'any passat la concessió extraordinaria tant de terrasses noves com d'ampliació d'altres va suposar un poderós volum de treball per la vostra professió, imagino que en nombrosos casos s'haurien de demanar com a noves, també estic assabentat que moltes no van ser concedides i unes quantes han estat impugnades o denunciades pels veïns, els famosos policies de balcó. La resolució d'aquests casos us seguirà donant feina, segur.

No puc dir el mateix de la demanda de llicències d'apertura que ha caigut gairebé en picat, un dels pilars sobre els que s'assenta la vostra professió. No és menys cert que s'estan produïnt tancaments que deixaran lliures centenars de permissos d'explotació. No sé com el consistori encararà aquesta situació però, sens dubte, us donarà feina, sobretot a Ciutat Vella, on el pla d'usos fa que aconseguir una llicència d'obertura sigui pràcticament impossible.

Una altra font d'energia tradicional de la que disposeu és la resolució d'expedients sancionadors i observo que s'estan ralentitzant, tanmateix, la feina d'inspecció de normatives no és tant activa com abans de la pandèmia i també és difícil que col·loqueu gaires limitadors de so.

L'únic que s'ha desplomat molt per sota del preu de mercat, de moment, han estat els traspassos. La impossibilitat de fer front a les despeses generals (lloguer inclòs) ha provocat un allau de traspassos a baix preu, i els enginyers esteu, i estareu, molt ben informats perquè els hostelers confien cegament en la vostra capacitat de gestió. Això us pot provocar una mica de feina per a sobreviure o intentar preservar els llocs de treball que és, de ben segur, una de les vostres prioritats.

Tot tenint en compte que el turisme no tornarà d'avui per demà, cal dir que la vacuna alleugerirà una mica la situació l'estiu vinent. Penseu que tot i que els turistes no vindran en quantitat, nosaltres tampoc marxarem.

Després de consultar a uns quants professionals de l'hosteleria, mitjans i petits, i pensant que el turisme de Ryanair o EasyJet s'ha de restringir, no esperem una normalització abans de dos anys i mig, o tres.

No està de més recordar que els inversors, tant els particulars com els de fons, segueixen molt actius i molt atents a qualsevol oportunitat avantatjosa. Recomano des d'aquí que us feu estudiosos dels epígrafs que permetran donar ales als seus projectes de renovació.

Tot esperant haver estat prou clar i sabent que alguna cosa (o dos, o tres) se m'escapa, espero haver-te donat una resposta al que em demanes.

- Nen, anirà millor el 2021?

- Sí, però no tant com voldriem tots plegats. No crec que aquest any ens recuperem del desastre de l'any passat.

Añadir un comentario nuevo:

Tu dirección de email permanecerá oculta y no se mostrará públicamente.

Otros artículos relacionados: