Dr Jekyll i Mr Hyde, l'alcohol

Ángel Juez

Què representen Dr. Jekyll i Mr. Hyde? És molt senzill, representen la dualitat en la nostra cultura. Apol·o i Dionís, el seny i la rauxa, el blanc i el negre, el bé i el mal. Aspectes humans que, ves per on, els provoca Bacus, el deu del vi.

Abans, de petits, ja ens hi havien acostumat; el vi fa sang. Amb tot, no ens endinsem en la cultura de l'alcohol fins l'adolescència. Som joves, anem als bars, l'odissea ha començat. Quan i com acabarà? Dr. Jekyll i Mr. Hyde ens hi portaran, de copes, naturalment.

Quan Dr. Jekyll va de copes li salta l'espurna; per deixar-se anar, res com el cava: a la primera copa, sota els seus efectes, es venç la timidesa, creix la capacitat de comunicació; a la segona, es desperta la creativitat, surten comentaris enginyosos compartits amb els col·legues o amb els cambrers . A la tercera, exterioritzes els sentiments, relaxes els sentits i es crea un món a mida mentre arriba l'hora de sopar. Un bon vi, un cafè curt i aiguardent pot acabar la jornada (o no). Si no l'acaba, Mr Hyde entra en acció. Ja no li està bé un bar de tarda tranquil i acollidor. Necessita ambient i sap on trobar-lo. El cava ja no el catalitza la transformació: comença a dir mentides, fantasseja, alça la veu i cerca complicitats, Mr. Hyde convida la veïna, comença a dir barbaritats, intenta seduir, escridassa, s'esvera i beu més. La veïna s'esvaeix. A les penes margarites que la claca sempre hi és! La deshinibició és total, la sal li surt pel nas, la sang és àcid pur, el fetge és ja paté, la tensió s'enfila, les neurones li patinen. La penya s'acomiada. El bar està xapat, demana una altra copa, la pren, el foten al carrer. És hora de plegar, (o no). Mr. Hyde surt de patrulla. Quin perill els after-hours! Mr. Hyde troba en la seva salsa, la transformació és total, està molt exaltat, l'agressivitat se li dispara, llença copes, tira trastos, fot mà, arriba el nòvio (xicot, si pot ser. Nòvio no és admès al diccionari), mata el lloro, treu el mico... la parenta rebrà. Poc després el penediment, la plorera, la depre, l'amnèsia. Ja està. A la tarda Dr Jekyll tornarà. Fins demà.

Añadir un comentario nuevo:

Tu dirección de email permanecerá oculta y no se mostrará públicamente.

Otros artículos relacionados: