Comença la ruïna II

Ángel Juez

Sempre he defensat que els catalans donaven prestigi a la hostaleria perquè eren els qui vivien i parlaven a la ciutat. Mai m’han molestat els viatgers, tot i que els vam perdre durant el drama del 2017. Sí m’ha enutjat el turisme de borratxera, perquè s’han amuntegat en pisos AirBnB amb tones de cervesa i menjar porqueria comprats en supermercats, i desprès repartides per tota la ciutat provocant una brutícia immensa, de tal manera que se m’ha fet difícil veure-li el benefici.

Als catalans els he patit i els he gaudit perquè juntament amb directors de diaris, defensors del poble, o néts d’alcaldes que han pres copes a mitges, fins i tot els caps de setmana, també els hi ha hagut que han gastat i viscut sense fre com ha de ser en segons quines franges d’edat. He patit parelles que s’han estat hores i hores amb una cervesa que es feia eterna, i a qui havies de posar quicos per a que marxessin, entre d’altres estratagemes, com pujar la música o apagar l’aire condicionat, però també he gaudit amb nombrosos grups de joves que han passat la nit consumint moderadament, com imposa el caràcter català , però sense parar.

Sempre he respectat els estrangers que viuen i treballen a Barcelona perquè les seves cultures els obligaven a consumir tant de temps com seguissin dins el bar.

Tot i això, els “guiris” gairebé mai han representat més del 25 per cent del meu negoci, i la caiguda actual del consum està en un 50 per cent. La por al “bitxo” i la deflació, representa que la oferta superi àmpliament a la demanda, són els autèntics causants de la situació. Aquesta és la vertadera ruïna, i la que ens espera dubto que sigui millor.

I la ruïna s’aprofundeix, es nota a la cara de la gent, en els comentaris, en el comportament. Una part de la població notablement nerviosa intenta viure com si no hi hagués un demà. Els mercats, autèntic termòmetre de la vida domestica ho corroboren.

Els creatius, com en els anys trenta, s’esforcen per fer bona publicitat, cal vendre com sigui.

La població en general, i els joves en particular, comencen patir una falta de liquiditat, alguns perquè s’han quedat sense feina, altres perquè no reben ajuda familiar. Això afecta notablement a la hostaleria nocturna, que depèn en gran mesura d’ells.

Difícilment les coses que s’anuncien passen. Els científics en general anunciaven una segona onada d’infeccions a l’octubre, i ves per on, ja la tenim aquí.

El món de les cocteleries de més renom i millor situades del Born funciona a una mica més del 50 per cent. La Barceloneta segueix resistint bàsicament gràcies a la seva proximitat amb el mar, juntament amb tot el Litoral, tot i que també hi ha problemes. El barri Gòtic segueix deprimit, igual que la part baixa del Raval, la part mitja està molt gentrificada perquè hi viuen molts immigrants, la part alta segueix sent un luxe, sobretot de dia. Els barris funcionen millor, tot i que es nota que els autòctons han marxat de vacances.

Els científics no la encerten, els efectes secundaris dels qui han patit el virus són brutals. No guanyem per ximpleries, es multipliquen les contradiccions (transport públic, cinema, teatre, concerts).

La cultura ha deixat de ser important, el mòbil ho és molt més, tot i que no hi ha mal que per bé no vingui, els joves tan enganxats al mòbil com desafectes de la cultura s’han trobat amb la obligació de treballar provocada per la precarietat de la pandèmia. Quan vas a la plaça i veus a un jove netejant peix t’entren ganes de riure, però penses: “Bé, poc a poc s’hi aniran acostumant”, el mateix passa amb les bugaderies, quan el fill de l’amo ha de plegar la roba o dur el carretó de les comandes, que li dona una vergonya brutal, però poc a poc s’hi va fent.

Això és el que hi ha, o així ho percebo jo. No deixo de pensar que la esperança és el darrer a perdre’s. Que la força ens acompanyi, la necessitarem.

Comentarios

Enviado por isabel Arnau en Martes, 09/01/2020 - 09:44

Has de tenir esperanca.Un dia tornara a sortir el sol. Per ara tot es veu negre.Pero t'en sortiras Angel.Ho explicas molt be

Añadir un comentario nuevo:

Tu dirección de email permanecerá oculta y no se mostrará públicamente.

Otros artículos relacionados: