El cens de les llicències

Ángel Juez

El tema de les llicències de bars és tot un món, la normativa, cada vegada més estricta, obliga als enginyers a estudiar amb molta concentració els epígrafs per a aconseguir la més adequada per als interessos dels seus clients. En cas de traspàs els problemes es redueixen notablement ja que el nou titular adquireix la llicència anterior i si no fa obra major no està obligat a posar el local en normativa. Hi ha agències de traspassos que tenen molt per la mà el maldecap de papers necessaris per a culminar amb èxit el canvi de nom.

Però hi ha certa aversió a les agències de traspassos, i molts creuen ingènuament que en els portals com Idealista, Fotocasa, Milanuncios i d'altres no els cobraran comissió quan la realitat és que rere els anuncis hi són gairebé sempre les agències, això no vol dir que no puguis posar-lo pel teu compte i gratis però si el vols renovar acabaràs pagant-ho. Si el temps és or, no hi ha dubte que les agències tenen una poderosa raó de ser. S'ha de ser imbècil per a menysprear l'oferta d'una agència quan portes mig any o més intentant traspassar el teu bar.

Molta gent està convençuda que quan deixen el seu bar poden esperar a que el propietari el traspassi i cobrar per la llicència que tenen al seu nom, ignoren que el consistori té un cens de llicències, els funcionaris van passant pels bars i quan els troben tancats els treuen del cens. Si resulta que traspasses el teu bar i t'han tret del cens (això passa molt en els bars de nit perquè els inspectors passen pel matí o com a molt fins a les vuit de la tarda i si el troben tancat varies vegades et treuen del cens), pots recuperar la llicència (tens dos anys per a fer-ho) demostrant que has pagat el lloguer, l'aigua, el gas o els impostos i a proveïdors, però si no pots demostrar cap tipus d'activitat et quedes amb un pam de nas. Si el propietari es mou bé, pot recuperar la llicència al seu nom només demostrant que hi ha hagut impagaments.

De fet amb la pandèmia això està passant, és una incògnita el comportament que tindrà l'ajuntament amb els nombrosos bars que han tancat les seves portes per a no tornar-les a obrir, però em temo que molts traspassos desapareixeran i els lloguers pujaran com passa a Madrid i altres punts de l'estat. De fet a Barcelona ja es veuen nombrosos anuncis en els que s'ofereixen bars en lloguer sense traspàs.

S'han donat molts casos en què els inquilins no han aconseguit negociar amb èxit una rebaixa en el preu del lloguer i han donat de baixa la llicència per a que la propietat no pogués llogar el local com a bar, això és molt important sobretot a Ciutat Vella, on les llicències estan a mercè d'un pla d'usos marcat per la densitat i no es pot aconseguir una de nova si hi ha una altra concedida a menys de 500 metres de distància. Just per aquesta raó serà molt rellevant el comportament del districte en el cas de les llicències donades de baixa o abandonades. Estarem atents i seguirem informant de les novetats que es puguin produir.

 

Añadir un comentario nuevo:

Tu dirección de email permanecerá oculta y no se mostrará públicamente.

Otros artículos relacionados: